Secretari General
Benvolgut soci:
S’obre una nova etapa al gremi motivada pels nous reptes que l’entorn ens presenta. La pandèmia, els canvis de model cap a ciutats verdes, la sostenibilitat del planeta, etc., ens marcaran uns temps d’alerta per tots els sectors de l’automoció.
Els nous models de consum de vehicles, la concentració de les marques envers la distribució i post venda ens incentiven a evolucionar el gremi d’una manera més activa, dinàmica i immersa en les noves tecnologies i xarxes socials.
El taller del futur és el nou repte de la UEAC. Tallers més connectats, amb un servei al client pensant en les noves generacions i preparats per les evolucions tecnològiques.
Els tallers han d’adaptar-se i anticipar-se als nous canvis per a beneficiar-se de les oportunitats que puguin sorgir per al seu negoci.
Les plataformes dels programaris per a vehicles es convertiran en els nous models de formació perquè tècnics i professionals de l’automoció estiguin preparats per les reparacions.
Els tallers comptaran amb connexions segures a internet, tant per a l’ús del client com per al personal d’oficina i les zones de treball. Els mòbils i les tauletes guanyaran terreny als quaderns i el paper. L’accés a la informació tècnica i de gestió (comanda de peces i l’historial de servei del vehicle) es farà en línia.
Estem en un paradigma nou, molt diferent dels últims 100 anys i hem de ser optimistes, analitzar quins canvis s’esdevenen en el futur i observar així el món dels tallers i el manteniment dels vehicles.
La tecnologia aplicada als tallers probablement ens farà saber si la reparació es tracta d’un desgast normal o d’una fallada recurrent. Això serà gràcies a la recopilació de dades que podran fer els vehicles, i així poder comparar un cas concret en les estadístiques del model en qüestió. Els cotxes del futur enviaran missatges directament al taller per demanar una cita quan detectin que algun dels seus components està arribant al final de la seva vida útil.
La realitat augmentada ja no és cosa del futur, sinó que comença a ser part del present. Aquesta tecnologia pot arribar a millorar la qualitat, durada i precisió de les reparacions i servirà per a fer el treball dels professionals més plaent, però també garantir un resultat de primera per als usuaris.
No només canviaran els tallers, sinó que els cotxes ja comencen a presentar noves maneres de moure’s amb nous motors. Els cotxes híbrids i elèctrics, continuen guanyant quota de mercat, per la qual cosa els tallers hauran d’evolucionar i preparar-se per reparar cotxes d’aquest tipus.
Com a professional i empresari del sector de l’automoció vull ser optimista i aquesta nova dècada l’hem de veure com un repte espectacular. Hem d’adaptar-nos als canvis i les noves tecnologies sense deixar de parar esment als aspectes purament mecànics dels automòbils.
“La transformació dels tallers és el futur, i els que ho fem, serem tallers dels que qualsevol professional i treballador voldrà formar part”.
Josep Villagrasa
Secretario General UEAC
